2010. január 3., vasárnap

Korhelyleves




Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
25 dkg füstölt kolbász
25 dkg főtt, füstölt tarja
10 dkg füstölt szalonna
1 fej hagyma
3 evőkanál finomliszt
olaj vagy zsír
só,őrölt pirospaprika,szemes fkete bors

Először kóstoljuk meg a káposztát,hogy nem túl savanyú-e. Ha igen, akkor kicsit mossuk át hideg vízben.
A szalonnát vágjuk apró kockára, dobjuk rá a felmelegített zsiradékra, kicsit megpirítjuk. Majd rárakjuk a lisztet, pirospaprikát, és felöntjük vízzel. Jól elkeverjük,nehogy csomós maradjon. Felforraljuk,maj belerakjuk a káposztát,a nagyon apróra vágott hagymát,végül fűszerezzük . A sóval bánjunk óvatosan, hiszen a füstölt hozzávalók elég sósak.Annyi vizet öntsünk rá, ami bőven ellepi.
Lefedve ,néha megkeverve kb. 30-40 percig főzzük. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott tarját, és a karikára vágott kolbászt.
Kb. 20 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor friss, puha kenyeret adjunk mellé.

Megjegyzés: ehhez az ételhez próbáljunk igazi házi füstölt szalonnát és kolbászt beszerezni, az adja meg az igazi ízét!

5 megjegyzés:

trinity írta...

Ezt a levest felveszem a listámra!!Nagyon finom, csak étteremben ettem...muszáj megfőzni...Köszi!

Viki írta...

Napok óta keresem a korhely leves más változatát, mint amit eddig én főztem. Itt van! megvan!:)) Töltöttkáposztát főztem, és direkt ugy készitettem, hogy nagyon sok apró káposztával és füstölt szalonnával, készülve arra, ha a töltelékeket kiszedem, a megmaradt részből korhely leves lesz azzal a kis különbséggel, hogy én egy kis tejfölt, vagy tejszint teszek bele. Köszönöööööm!

Szemi írta...

Viki, örülök, ha segíthettem ez ügyben.

idppp írta...

A korhelyleves tejföl nélkül nem korhelyleves! A rántást nem az elején rakjuk bele - hogy ne kelljen még egy edényt mosogatni, mert más indoka nincs -, hanem a végén, ez elemi dolog! NEM FŐTT tarját teszünk bele, hanem bármilyen füstölt húst, de azt mi főzzük meg, mert csak akkor jön ki a füstölt íz!

Szemi írta...

"Kedves" idppp!Nem tudom, mi az ingerültséged oka, már a második posztomnál hagysz kioktató stílusban, tele felkiáltójellel kommentet. Én leírom,hogy hogyan készítem, ha neked nem tetszik, akkor nem kell így csinálnod. :)
Tudod, ahány ház, annyi szokás. Ez a főzésre különösen igaz. Azért csinálom így, mert én így szeretem. Kész, passz. :))