2009. november 22., vasárnap

Dagasztás nélküli kenyér




Ennek a kenyérnek a receptjét már nagyon régen elmentettem magamnak.Sok helyen találkoztam vele, különböző fórumokon,gasztroblogokban.
Az elkészítését mégis nagyon sokáig halogattam,mert egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogyan lesz ebből a folyós állagú masszából dagasztás nélkül kenyér. Végül tegnap este elszántam magam,és nekiláttam. Gondoltam,egy próbát megér. Még akkor is szkeptikus voltam,mikor beleöntöttem -nem tévedés- a masszát a tepsibe.
Alig vártam,hogy kisüljön és kicsit kihűljön,hogy megvághassam és megkóstolhassam.
Bár a kenyér kicsit lapos lett -legközelebb picit kevesebb vizet teszek hozzá, mert hogy lesz legközelebb,az már biztos! - de a belseje gyönyörű, lyukacsos, és az íze fantasztikus!
Mindenkinek csak ajánlani tudom,hogy próbálja ki!

Hozzávalók:

60 dkb BL-80-as liszt
0,5 liter víz
1 teáskanál szárított élesztő
2 teáskanál só

A lisztet,élesztőt és a sót egy kelesztőtálba rakjuk,összekeverjük, majd hozzáöntjük a vizet. Pár mozdulattal éppenhogycsak összekeverjük. Ne számítsunk klasszikus kelt tésztára, az állaga kicsit folyós lesz, olyasmi mint a nokedlitészta.




Rátesszük a tálra a tetejét, és szobahőmérsékleten 12 órán keresztül kelni hagyjuk. Utána kiborítjuk a tésztát egy jól belisztezett deszkára, majd áthajtogatjuk. Letakarva még 1,5 órán keresztül pihentetjük,kelesztjük. Visszatehetjük a tálba is.
Közben a sütőt előmelegítjük 250 °C-ra.Berakjuk azt az edényt is,amiben sütni fogjuk,hogy az is kellően forró legyen. Süthejtük jénaiban, vagy akár vaslábasban is, lényeg az,hogy legyen fedele.Mikor elérte a sütő a kellő hőfokot, kivesszük az edényt,jó vastagon belisztezzük. Belerakjuk a tésztát, rátesszük az edényre a tetejét, és betoljuk a sütőbe.
35 percen keresztül sütjük lefedve, majd levesszük a tetejét, és még további 15 percig sütjük.

Ekkor kivesszük a sütőből, hideg vízzel lespricceljük, majd egy rácsra téve hűlni hagyjuk.
Ha már langyos, takarjuk be egy tiszta konyharuhával.
A végeredmény egy rusztikus külsejű, ropogós héjú, nagyon finom kenyér lesz:



Megjegyzés: a sütés időtartamát mindenkinek ki kell tapasztalni, hiszen mindenkinek másképp süt a sütője. Nekem ez az időtartam bevált. Most egy régi , pléh kacsasütőtepsiben sütöttem,mert a jénaim használatban volt. Mikor levettem a tetejét, rákapcsoltam a hőlégkeverést, de a fokot nem vettem lejjebb. Ennél a fajta kenyérnél szükséges a magas hőfok.

Ide kattintva található egy videó is a kenyér készítéséről. Érdemes végignézni, láthatjuk,hogy milyennek kell lenni a nyers tészta állagának, és azt is,hogyan formázzuk.

3 megjegyzés:

samsara írta...

milyen a BL-8o-as liszt: sima, féldarás ..?
idv
stb.

Szemi írta...

Szia!
A BL-80-as liszt az direkt kenyérliszt. Ez is van ráírva a zacskójára. Ha nincs, akkor használhatsz BL-55-ös lisztet is, ez tulajdonképpen a simaliszt, vagy finomliszt, ki hogy ismeri. Vagy pedig keverj össze 2/3-ad rész simalisztet és 1/3-ad rész féldaráslisztet.
De ha tudsz, akkor inkább vegyél BL-80-ast, az az igazi.

Nóra írta...

Ezt szerintem én is ki fogom próbálni, olyan sokat olvastam már róla, de konkrét receptet még nem láttam. Nagyon guszta!