2009. október 31., szombat

Dióhabos diós süti




A receptet Viki oldalán találtam még régebben, csak éppen eddig nem volt dióm,hogy elkészítsem. Most végre sor került rá. Nagyon finom, zserbó jellegű süti lett belőle.
A receptet egy az egyben átmásolom ide, nincs rajta mit változtatni, így finom,ahogy van!

Hozzávalók (25 x 35 cm-es tepsihez):
A tésztához:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 3 evőkanál porcukor + 1 csomag (2 dkg) vaníliás cukor, fél citrom héja, 1 tojás.
A tésztára: 10 evőkanál meggylekvár (de baracklekvárral is nagyon jó).
A következő réteghez: 20 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.
Felső réteg: 10 dkg darált dió, 3 tojás, 3 evőkanál cukor.
A megsült sütemény tetejére: olvasztott csokoládé és egy maréknyi felezett dióbél.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, aztán egyenletes vastagságban egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába nyomkodjuk. Egy villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.
Közben a 20 dkg darált diót összekeverjük a 10 dkg porcukorral és a fahéjjal.
Egy másik edényben a 3 tojásfehérjéből, a 3 evőkanál cukrot fokozatosan hozzáadva, kemény habot verünk. Hozzáadjuk a 3 tojássárgáját, és még 2-3 percig verjük a habverőgéppel. Az így kapott habba beleforgatjuk a 10 dkg darált diót.
Kivesszük az elősütött tésztát a sütőből. Megkenjük a tetejét a lekvárral. Egyenletes vastagságban rászórjuk a porcukros-fahéjas diót. A száraz diórétegre pedig ráöntjük a diós habot, és elsimítjuk rajta.
A süteményt visszatesszük a sütőbe, és 200 fokon további fél óráig sütjük. (Ha túl hamar pirulna a teteje, takarjuk be alufóliával.)
Miután megsült, vonjuk be a tetejét olvasztott csokoládéval, végül díszítsük dióval.

Megjegyzés: én a tésztát csak 180°c-on sütöttem, légkeveréssel. Először a recept szerint 10 percig,aztán másodszor 20 percig.

Nincsenek megjegyzések: